اگر کمی با سیستم های کامپیوتری آشنا باشید می دانید که در کامپیوترها دو نوع حافظه وجود دارد. یکی حافظه رام و دیگری رم. هر دوی این حافظه ها کاربردهای مخصوص به خود را دارند و برای کار کردن یک سیستم کامپیوتری به هر دوی اینها نیاز است. اکثر کاربران تنها اسم این دو حافظه را شنیده اند و دقیقا تفاوت رام و رم را نمی دانند.
این که هر کدام چه کاربردی دارد و مسئول انجام چه عملیات ها و کارکردهایی در سیستم است؟ برای بررسی فرق حافظه ROM با RAM باید دید که هر یک در چه مرحله ای از کار کردن کامپیوتر وارد عمل می شوند. در این مقاله از نمایندگی لپ تاپ دل با ما همراه باشید تا به بررسی تفاوت رام و رم بپردازیم.
تفاوت رام و رم از نظر معنای این حافظه ها
در ابتدا بهتر است تفاوت رام و رم را از نظر معنای هر کدام از این حافظه ها بررسی کنیم. رام یا ROM مخفف عبارت Read Only Memory به معنای حافظه فقط خواندنی است که یک حافظه غیر فرار در سیستم بوده که تنها می توان آن را خواند. در نتیجه رام حافظه ای ثابت است که یک فضای پایدار برای ذخیره سازی داده ها را ارائه می دهد.
اما دقیقا تعریف رم یا RAM نقطه مقابل رام است. رم یا Random Access Memory فضای ذخیره سازی تصادفی است که در آن داده ها به صورت موقتی و برای یک بازه زمانی کوتاه نوشته و خوانده می شوند. در نتیجه داده های ذخیره شده روی آن در هر بار راه اندازی سیستم عامل پاک می شوند و ماندگار نیستند. در حافظه رم اهمیتی ندارد که داده ها به چه ترتیب زمانی خوانده و نوشته شوند. سرعت عملکرد رم در خواندن و نوشتن اطلاعات نیز بسیار سریع است و همین سرعت بالای آن است که به راه اندازی سریع سیستم کمک می کند.
آیا می دانید: چگونه حافظه لپ تاپ و کامپیوتر را خالی کنیم؟
مهمترین تفاوت بین رم و رام چیست؟
شاید بتوان مهمترین فرق حافظه ROM با RAM را در شیوه و مدت زمان نگهداری و ذخیره سازی داده ها در نظر گرفت. رم داده ها را به صورت می نویسند و می خواند ولی تنها در مدت زمانی کوتاه آنها را نگه می دارد. به محض خاموش شدن سیستم و قطع جریان برق داده های ذخیره شده در رم نیز حذف می شوند.
در مقابل اما رام حتی بعد از خاموش شدن سیستم هم می تواند داده ها را در خود نگه دارد. مورد مهم دیگر در تفاوت رام و رم این است که رم برای ذخیره سازی و نگهداری داده ها به برق نیاز دارد، اما رام برای نگهداری اطلاعاتی که ذخیره کرده است به برق ثابت نیاز ندارد. رم یک حافظه فرار است و رام یک حافظه غیر فرار.
پیشنهاد سایت: بالا بردن سرعت لپ تاپ
1. تفاوت عملکردهای رام و رم
در تفاوت رام و رم می توان به عملکردهای متفاوت آنها نیز اشاره کرد. رام حافظه فقط خواندنی است در حالی که رم حافظه خواندنی و نوشتنی است. در رام داده ها تنها یک بار آن هم توسط کارخانه سازنده سیستم روی آن نوشته می شود و در هر بار تنها این اطلاعات توسط سیستم خوانده خواهد شد. در مقابل اما داده های رم هر مرتبه که یک نرم افزار روی سیستم اجرا می شود یا در مواردی که سیستم عامل تغییر می کند، روی آن نوشته و خوانده می شود. از نظر کاری که هر یک از این حافظه ها انجام می دهند باید گفت که رم یک تراشه کوچک است که کاربرد آن در اجرا کردن نرم افزارها روی سیستم یا انجام عملیات های مختلف دیگر است.
در مقابل رام ها تنها در زمان راه اندازی و روشن شدن سیستم کاربرد دارند و پردازنده کامپیوتر برای راه اندازی سیستم عامل از این حافظه استفاده می کند. در یک توضیح دیگر می توان گفت که رم در کنار پردازنده اصلی برای افزایش سرعت سیستم در اجرای برنامه ها و دستورات کاربرد دارد، در حالی که رام توسط پردازنده مورد استفاده قرار می گیرد.
2. تفاوت سرعت رام و رم
تفاوت رام و رم از نظر سرعت نیز قابل توجه است. همانطور که پیش از این گفته شد در کل سرعت رم بسیار بالاست. داده ها به سرعت روی رم نوشته می شوند و سرعت خوانده شدن آنها نیز بالاست. این سرعت بالا برای نقشی که حافظه رم دارد مهم است. در مقابل داده هایی که روی رام نوشته می شوند با سرعت بسیار پایین تری نوشته می شوند. نکته مهمتر این که نوشتن داده ها روی رام در تمام آنها امکان پذیر نیست و تنها می توان روی برخی از انواع رام های موجود داده ها را نوشت.
این مقاله را از دست ندهید: پشتیبان گیری از اطلاعات لپ تاپ
3. فرق حافظه ROM با RAM از نظر تعداد
رام ها تنوع بیشتری نسبت به رم ها دارند. هر رام در یک شرایط به خصوص قابلیت نوشتن اطلاعات را دارد. البته یک دسته بندی دیگری که برای رام ها وجود دارد، رام اصلی و رام های کاستوم است. رام های کاستوم رام های تغییر یافته ای هستند که توسط توسعه دهندگان مختلف ویرایش کد شده اند و رابط گرافیکی آنها تغییر یافته است. اما رام هایی که به صورت اورجینال در زمان خرید یک دستگاه روی آن است، رام اصلی نام دارد.
در مقابل رم ها تنها دو نوع دارند که شامل SRAM و DRAM می شوند. به SRAM رم استاتیک گفته می شود که سرعت و زمان دسترسی به آن 10 نانو ثانیه است. در مقابل در DRAM یا رم دینامیک زمان دسترسی به داده های ذخیره شده 60 ثانیه است. در تفاوت رام و رم تعداد و انواع آنها نیز حائز اهمیت است.
4. تفاوت ظرفیت حافظه رام و رم
در تفاوت رام و رم شاخصه مهم دیگری که برای مقایسه این دو حافظه وجود دارد، ظرفیت آنهاست. به صورت کلی رم ها ظرفیت بسیار بالاتری نسبت به رام ها دارند. ظرفیت رم ها در حد چند گیگابایت است و معمولا در بسیاری از سیستم ها به 12 گیگابایت یا بیشتر می رسد.
این در حالی است که رام ها ظرفیت بسیار محدود و کمی دارند و ظرفیت شان در حد چند کیلوبایت تا نهایتا چند مگابایت است. این ظرفیت های مختلف نیز به عملکرد متفاوتی که رام و رم با هم دارند مربوط می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با واحد تعمیر لپ تاپ تماس بگیرید.