اشتراک گذاری

آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق درست است یا غلط؟

یکی از نگرانی ها یا بهتر است بگوییم یکی از مهم ترین سوالات کاربران لپ تاپ این است که آیا با اتصال دائم لپ تاپ به برق مشکلی برای این دستگاه ها به وجود می آید یا خیر؟ بسیاری از کاربران ممکن است در زمان استفاده از لپ تاپ های خود آن را شارژ وصل کرده و ساعت ها با آن کار کنند، بدون این که بعد از شارژ شدن کامل لپ تاپ آن را از برق بکشند. برخی بر این باورند که این اتصال دائم لپ تاپ به شارژ می تواند به باتری دستگاه آسیب برساند و موجب کاهش عمر مفید آن شود.

در نتیجه برخی خرابی باتری های لپ تاپ را به همین مورد مربوط می دانند. اما واقعا این مورد حقیقت دارد و اتصال دائم لپ تاپ به برق می تواند موجب خرابی باتری و آسیب به دستگاه شود یا خیر؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوع به صورت تخصصی تر بپردازیم تا به یک پاسخ دقیق و کامل در این زمینه دست یابیم.

آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق درست است یا غلط؟

اتصال دائم لپ تاپ به برق در باتری های لیتیومی

در درجه اول باید به ساختار باتری های مورد استفاده در لپ تاپ ها اشاره کرد. در اکثر لپ تاپ های جدید از باتری های لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری استفاده می شود. ساختار این باتری ها به گونه ای است که نه می توان آنها را بیش از حد شارژ کرد و نه می توان برای آنها محدودیتی در چرخه های شارژ شدن در نظر گرفت.

در واقع در صورت اتصال دائم لپ تاپ به برق باتری در این دستگاه ها به صورت کامل شارژ می شود و بعد از این که به صد درصد شارژ رسید، باتری به صورت خودکار از مدار درونی خارج شده و دیگر ولتاژی به آن وارد نمی شود. در نتیجه برق ورودی به لپ تاپ به جای ورود به باتری وارد منبع تغذیه می شود. در نتیجه ساختار این باتری ها به گونه ای است که اتصال دائم لپ تاپ به شارژ به صورت مستقیم نمی تواند به باتری آسیب برساند و این باتری ها می توانند بدون کاهش ظرفیت، چرخه های شارژ متعددی داشته باشند.

این مقاله را از دست ندهید: نحوه انجام تست سلامت باتری لپ تاپ

آیا می توان لپ تاپ را دائما به برق وصل کرد؟

تا این جا متوجه شدیم که اتصال دائم لپ تاپ به برق نمی تواند خطرناک باشد یا این که آسیبی جدی به باتری لپ تاپ ها وارد کند. اما این بدان معنا نیست که اتصال دائم لپ تاپ به شارژ کار درستی است. باتری لپ تاپ ها دارای یک چرخه شارژ هستند که این چرخه با هر بار شارژ و دشارژ شدن کمتر می شود. در نتیجه برای مثال اگر برای یک باتری 1000 چرخه شارژ را در نظر بگیریم، با هر بار شارژ شدن بیشتر و رسیدن به 100 درصد شارژ، یکی از این چرخه ها کم می شود.

درست است که تعداد چرخه های شارژ باتری های لیتیومی بسیار زیاد است و می توان بارها و بارها از این بلیط استفاده کرد، اما اگر به فکر افزایش طول عمر مفید باتری لپ تاپ خود هستید و قصد دارید مدت زمان بیشتری از یک باتری سالم و کارامد بهره ببرید، بهتر است قبل از این که شارژ لپ تاپ به 100 درصد برسد آن را از برق بکشید تا به این ترتیب موجب افزایش طول عمر مفید باتری لپ تاپ خود شوید. خصوصا اگر می خواهید در مدت زمانی کوتاه مجبور به تعمیر یا تعویض باتری لپ تاپ خود نشوید، بهتر است از این دستورالعمل پیروی کنید.

بهترین شیوه برای شارژ کردن لپ تاپ چیست؟

در یک دستورالعمل کلی برای درست شارژ کردن لپ تاپ توصیه می شود به جای اتصال دائم لپ تاپ به برق، در زمان استفاده از آن شارژ دستگاه را بین 40 درصد تا 80 درصد نگه دارید. در نتیجه در زمانی که شارژ دستگاه به 40 درصد می رسد آن را به برق وصل کرده و به محض این که میزان شارژ دستگاه به 80 رسید آن را از برق بکشید. هر چه این نکته بیشتر در خصوص کار با لپ تاپ ها رعایت شود و تعداد دفعاتی که باتری دشارژ شده یا این که تا 100 درصد شارژ می شود کمتر باشد، تعداد چرخه های شارژ باتری نیز افزایش می یابد.

با این حال قطعا رعایت همچین پروتکلی برای شارژ شدن دستگاه بسیار سخت است، چرا که اکثر کاربران در زمان استفاده از لپ تاپ متوجه زمان دقیق شارژ شدن لپ تاپ تا 80 درصد یا تخلیه آن تا 40 درصد  نیستند و گاهی همان اتفاق، یعنی اتصال دائم لپ تاپ به شارژ اتفاق می افتد. با این حال هر چقدر بتوان بروز این حالت را کمتر کرد، کارایی باتری نیز بیشتر خواهد بود. از طرفی نیز بهتر است برخی روزها مستقیما با باتری کار کرد و گاهی نیز از اتصال دستگاه به برق در زمان کار استفاده کرد. به این ترتیب با ایجاد یک تعادل می توان بهترین عملکرد را از باتری لپ تاپ به دست آورد.

اتصال مداوم لپ تاپ به برق و افزایش حرارت لپ تاپ

موضوع دیگری که در خصوص وصل بودن دائمی لپ تاپ به برق مطرح می شود، حرارتی است که در این شرایط در دستگاه به وجود می آید. در واقع اتصال دائم لپ تاپ به برق به صورت مستقیم آسیبی به باتری نمی رساند و باتری این ولتاژ اضافه را دور زده و آن را به سمت منبع تغذیه می فرستد. اما به مرور که این ولتاژ بیشتر و بیشتر می شود، میزان حرارت ایجاد شده در لپ تاپ نیز افزایش خواهد یافت که خود این حرارت می تواند مشکل ساز شود. خصوصا در ارتباط با لپ تاپ هایی که سیستم خنک کننده مناسبی ندارند یا فن خنک کننده آنها به درستی کار نمی کند.

در این شرایط همین حرارت به مرور می تواند روی باتری تاثیر گذاشته و موجب آسیب رسیدن به آن شود. به صورت کلی حرارت بالا را می توان بدترین گزینه برای باتری لپ تاپ ها در نظر گرفت. در نتیجه باز هم بهتر است به جای اتصال دائم لپ تاپ به شارژ، شارژ دستگاه را بین 40 تا 80 درصد نگه داشت.

2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • مهسا بقال
    24/01/19 3:54 ب.ظ

    سلام خسته نباشید
    سیم دو شاخه شارژر لپ تاپم به برق وصل نمیشه
    بعد از تلاش های زیاد یک ثانیه روشن میشه بعد خیلی زود چراغش(آداپتور) خاموش میشه

    پاسخ
    • مرکز سخت افزار ایران
      24/01/23 8:42 ق.ظ

      روز به خیر دوست عزیز،
      اگر شارژر ایراد داره توصیه می کنیم دیگر آن را به دستگاه وصل نکنید و یک شارژر جدید تهیه کنید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید